Datle - recepty z knihy (2003)
Recept na 1 liter vína:
85 g datlí
3,4 g kyseliny citrónovej
0,14 g živnej soli, kvasinky
510 ml vody
2. vyluhovanie: 170 ml vody
cukrový roztok: 250 g cukru + 170 ml vody
DATĽOVÉ VÍNO  1
Datle pokrájame (môžeme odstrániť kôstky), pridáme kyselinu citrónovú, živnú soľ a sparíme vriacou vodou. Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky a ponecháme 1 deň nakvasiť a vyluhovať v uzavretej kvasnej nádobe. Zmes na druhý deň precedíme (nelisovať!) a šťavu opäť prelejeme do nádoby, ktorú uzavrieme. Odkvapkané zbytky datlí znovu zalejeme vlažnou vodou a necháme 1 deň vyluhovať v inej uzavretej nádobe, opäť scedíme bez lisovania a obe šťavy zmiešame. K muštu pridáme po častiach roztok cukru vo vode a ponecháme vykvasiť. Po skončení kvasenia víno pretočíme, necháme odležať aspoň týždeň, prípadne pretočíme a o ďalší týždeň opakujeme. Keď sa víno vyčistí, plníme do fliaš.
Recepty (predpisy)
Narezané datle sparíme vriacou vodou (prípadne krátko povaríme), pridáme kyselinu citrónovú a po vychladnutí vzklíčené kvasinky a živnú soľ. Po 24 hodinách nakvasenia v uzavretej nádobe zmes precedíme (bez lisovania, inak sa víno zle čistí) a k čistej šťave pridáme za miešania povarený a vychladnutý roztok cukru vo vode. Víno ponecháme v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom približne 14 dní kvasiť a potom niekoľkokrát, vždy po týždni, pretočíme a nakoniec plníme do fliaš.
DATĽOVÉ VÍNO  2
Recept na 1 liter vína:
75 g datlí
760 ml vody
2,3 g kyseliny citrónovej
0,12 g živnej soli, kvasinky
cukrový roztok: 150 g cukru + 150 ml vody
Recepty z knihy
Datle
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke