Ríbezle čierne - recepty z knihy (2013)
Bobule čiernych ríbezlí majú tuhé šupky, preto je nutné ich podrviť, povariť alebo spracovať v mlynčeku, aby uvoľnili svoju hodnotnú šťavu.
Všeobecný postup
RÍBEZĽOVÉ ČIERNE VÍNO
Recept na 6 litrov vína
POSTUP
1, Popučte ríbezle a vložte ich do kvasnej nádoby.
2, Rozvarte cukor vo vode a roztok nalejte na ríbezle.
3, Nechajte zmes vychladnúť a potom pridajte kyselinu citrónovú, živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
4, Nechajte zmes 5 dní stáť v prikrytej nádobe a denne ju miešajte.
5, Sceďte zmes cez jemnú tkaninu do kvasnej nádoby a uzavrite ju.
6, Uložte na teplé miesto a nechajte kvasiť.
7, Akonáhle sa kvasenie ukončí, stočte víno do kvasnej nádoby a uložte na niekoľko mesiacov v chladnom a tmavom prostredí.
8, Keď sa víno vyčistí, stočte ho do fliaš.
Recepty (predpisy)
1,3 kg čiernych ríbezlí
4,5 litra vody
1,3 kg cukru
1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
živná soľ, kvasinky
Víno je pripravené na konzumáciu po 1 roku, dlhším zrením však získava na kvalite.