Ríbezle čierne - recepty z knihy (2003)
Recepty (predpisy)
STOLOVÉ VÍNO
Recept na 1 liter vína:
290 ml šťavy z čiernych ríbezlí
590 ml vody
190 g cukru
0,16 g živnej soli, kvasinky
V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme vodu, živnú soľ a vzklíčené kvasinky a v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom necháme kvasiť. Akonáhle kvasenie ustane, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať, kým sa kal usadí na dne a plníme do fliaš.
Všeobecný postup
Bobule odstopkujeme, popučíme a drť zriedime vodou v pomere 1 : 1. Pridanú vodu potom odčítame z celkového množstva vody doporučeného k riedeniu. Zriedenú drť necháme pri teplote 20 - 22°C približne 4 - 5 dní nakvasiť. Behom nakvašovania pravidelne miešame klobúk, ktorý sa tvorí zo šupiek na hladine (alebo lepšie ak zmes zaťažíme nepravým vekom). Mušt môžeme získať aj vyluhovaním ovocia pomocou pary, kde nemusíme bobule očistiť od stopiek, alebo lisovaním predohriatej drte - kde je však odstránenie stopiek žiaduce pre zjemnenie chuti.
DEZERTNÉ VÍNO
Recept na 1 liter vína:
280 ml šťavy z čiernych ríbezlí
550 ml vody
250 g cukru
0,16 g živnej soli, kvasinky
prisladenie: 30 g cukru
V odmeranom množstve šťavy rozpustíme cukor, pridáme vodu, živnú soľ a vzklíčené kvasinky a v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom necháme kvasiť. Akonáhle kvasenie ustane, víno stočíme z kvasníc, necháme v pokoji odležať, kým sa kal usadí na dne a plníme do fliaš.
VÍNO Z ČIERNYCH RÍBEZLÍ
Recept na 1 liter vína:
535 g čiernych ríbezlí
35 g cukru
270 ml vody
0,14 g živnej soli, kvasinky
cukrový roztok: 270 g cukru + 180 ml vody
Popučené ríbezle odstopkujeme, posypeme cukrom, sparíme vriacou vodou a zmes krátko povaríme. Po vychladnutí vmiešame živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Zmes necháme 1 deň zakvasiť v uzavretej nádobe, následne ju vylisujeme a po vylisovaní pridáme po častiach cukrový roztok. Po vykvasení víno stočíme z kvasníc, necháme odležať (stočenie je účelné opakovať) a plníme do fliaš. Veľmi dobrú kvalitu domáceho vína môžeme oceniť až po jednoročnom odležaní.