Ríbezle čierne - recepty z knihy (2001)
Podrvené bobule bez stopiek necháme 1 - 3 dni nakvasiť. Aby sme zabránili naocteniu, drť počas nakvasenia niekoľkokrát zamiešame (odporúčam použiť aj nepravé veko). Tým narušíme tzv. "klobúk", ktorý sa môže vytvoriť na povrchu drti a je zdrojom octových baktérií.
Šťavu z ríbezlí je tiež možné získať vyluhovaním bobulí nad parou. Aby sme čo najviac zvýšili výlisnosť, môžeme výlisky ešte zriediť 1/3 vody a hmotu znovu vylisovať. Takto získanú šťavu spracuvávame oddelene a pridanú vodu odčítame od vody, ktorú podľa receptu pridávame ku šťave pred kvasením.
Všeobecný postup
RÍBEZĽOVÉ ČIERNE STOLOVÉ VÍNO
Recept na 31 litrov vína
Na 10 litrov šťavy pridáme 18 litrov vody a 5,5 kg cukru. Kvasenie, dokvašovanie a ostatné manipulácie sú zhodné s všeobecnými postupmi výroby vín. Po dokvasení a vyčistení, keď kal klesne na dno, víno plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
Recepty (predpisy)
10 litrov šťavy z čiernych ríbezlí
18 litrov prevarenej vychladnutej vody
5,5 kg cukru
živná soľ, kvasinky
RÍBEZĽOVÉ ČIERNE DEZERTNÉ VÍNO
Recept na 33,5 litra vína
10 litrov šťavy z čiernych ríbezlí
18 litrov prevarenej vychladnutej vody
6,7 kg cukru
živná soľ, kvasinky
dosladenie: 2,5 kg cukru
Na 10 litrov šťavy z čiernych ríbezlí pridáme 18 litrov vody, 6,7 kg cukru, živnú soľ a zákvas čistej kultúry kvasiniek. Takto upravenú šťavu ponecháme kvasiť pri teplote 20°C. Po búrlivom kvasení budeme šťavu dokvášať pri teplote 15°C. Po dokvasení a stočení z kvasníc pridáme k vínu 2,5 kg cukru. Keď sa víno vyčistí, plníme do fliaš.
VÍNO Z ČIERNYCH RÍBEZLÍ - ĎALŠIE RECEPTY
Na 10 litrov: 3 litre plodov, 2,8 kg cukru, 5 litrov vody
Na 15 litrov: 4,5 litra plodov, 4,2 kg cukru, 7,5 litra vody
Na 20 litrov: 6 litrov plodov, 5,6 kg cukru, 10 litrov vody
Do kvasnej nádoby nasypeme plody, cukor a zalejeme prevarenou vodou. Uzavrieme kvasným uzáverom a necháme kvasiť približne 6 týždňov. Potom stočíme, necháme odležať, kým kal klesne na dno a víno sa vyčistí a plníme do fliaš. Sladkosť vína môžeme regulovať zmenou množstva cukru.