Rebarbora - recepty z knihy (rok 2001)
Šťavu z rebarbory získame miernym povarením stoniek (najlepšie pokrájaných na kúsky) s malým množstvom vody a vylisovaním. Takto vyrobenú šťavu vyčírime sedimentáciou (samovoľným usadením kalov).
Všeobecný postup
REBARBOROVÉ STOLOVÉ VÍNO
Na 10 litrov rebarborovej šťavy pridáme 20 litrov vody a 6,1 kg cukru. K zmesi pridáme vzklíčené kvasinky a živnú soľ. Búrlivé kvasenie má prebiehať pri teplote približne 20°C. Po búrlivom kvasení stočíme víno z kalov a necháme dokvasiť pri nižšej teplote.
Recepty (predpisy)
REBARBOROVÉ VÍNO (starší predpis)
Recept na 33 litrov vína
10 litrov rebarborovej šťavy
20 litrov prevarenej vychladnutej vody
6,1 kg cukru
živná soľ, kvasinky
Silnejšie rebarborové stonky olúpeme a nakrájame na kusy dlhé asi 4 cm. 2,5 kg takto upravených stoniek zmiešame s 3 litrami vody a pri miernom vare ich zahrievame 20 - 30 minút. Súčasne so zahrievaním stonky drvíme. Po ukončení varu hmotu mierne schladíme a ešte za tepla vylisujeme cez plachetku alebo iným spôsobom. Vylisovanú šťavu necháme sedimentovať (kal klesne samovoľne na dno).  Vyčírenú šťavu stiahneme z kalov, pridáme k nej 870 g cukru, 2 g živnej soli a necháme kvasiť pri teplote 20°C. Pokiaľ nemáme v zásobe vhodnú rozkvasenú šťavu na doliatie, potom po búrlivom kvasení víno stočíme do menšej nádoby tak, aby bola naplnená až po hrdlo. Víno necháme dokvasiť pri teplote 15°C. Úplne dokvasené víno stočíme, necháme odležať, kým kal neklesne na dno a víno sa vyčistí a plníme do fliaš.
Recept na 5 litrov vína
2,5 kg rebarborových stoniek
3 litre vody
870 g cukru
2 g živnej soli, kvasinky
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke