Rebarbora - recepty z knihy (rok 1966)
REBARBOROVÉ VÍNO
3 kg sparených stoniek rebarbory nadrobno pokrájame a vylisujeme. Na výlisky vylejeme 2 litre vriacej vody, prilejeme vylisovanú šťavu, pridáme 0,2 kg cukru, pol balíčka živnej soli a zmes ponecháme nakvasiť v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom približne 1 týždeň. Je účelné mušt niekoľkokrát denne zamiešať. Po vylisovaní pridáme do muštu vzklíčené kvasinky, pol balíčka živnej soli, vychladnutý cukrový roztok a necháme dokvasiť. Po stočení z kvasníc ešte niekoľkokrát stáčame a plníme do fliaš.
Použité kvasinky: SHERRY (postačia univerzálne).
Recepty (predpisy)
Recept na 5 litrov vína
3 kg stoniek rebarbory
2 litre vriacej vody
0,2 kg cukru na zasypanie
cukrový roztok: 1 liter vody + 1 kg cukru
živná soľ, kvasinky
3 litre rebarborovej šťavy
0,5 litra paradajkovej šťavy
1,2 kg cukru
živná soľ, kvasinky
REBARBOROVO - PARADAJKOVÉ VÍNO
Recept na 5 litrov vína
Jedným z postupov uvedených pri rebarbore si pripravíme šťavu s tým rozdielom, že nepoužijeme cukor ani cukrový roztok. Na 3 litre získanej šťavy z rebarbory pridáme 0,5 litra paradajkove šťavy, 1,2 kg cukru. Zmes poriadne zamiešame kým sa cukor úplne nerozpustí. Pridáme pol balíčka živnej soli a vzklíčené kvasinky. Necháme vykvasiť, niekoľkokrát pretočíme a plníme do fliaš.
Použité kvasinky: SHERRY (postačia univerzálne).