Paštrnák - recepty z knihy (2013)
Recepty (predpisy)
VÍNO Z PAŠTRNÁKU
Recept na 5 litrov vína
1,8 kg paštrnáku
4,5 litra studenej prevarenej vody
1,3 kg cukru
1 citrón
výluh z 0,2 kg hrozienok
1 čajová lyžička pektinázy (enzým)
1 tableta disiričitanu draselného
živná soľ, kvasinky
POSTUP
1, Pripravte si výluh z hrozienok: zalejte hrozienka trochou horúcej vody a zotrite mazľavú hmotu z ich povrchu. Keď vychladnú nasekajte ich na drobné kúsky. Vložte do hrnca, zalejte vodou tak aby boli pod hladinou a povarte 5 minút na miernom ohni. Výluh sceďte cez jemnú hustú tkaninu a odložte na neskoršie použitie.
2, Paštrnáky poriadne očistite, ale ponechajte kôru. Nakrájajte ho na tenké plátky a vložte do veľkého hrnca. Zalejte vodou a varte, kým nezmäkne (približne 10 minút), nesmie sa však rozvariť na kašu. Keď dostatočne vychladne, zlejte vývar do čistej nádoby, odstráňte kúsky paštrnáku a vývar prelejte naspäť do hrnca.
3, Pridajte cukor, citrónovú šťavu a kôru a výluh z hrozienok. Odstráňte zo zmesi všetky tuhé častice. Zmes varte 45 minút na miernom ohni, občas ju zamiešajte.
4, Sceďte zmes do kvasnej nádoby a nechajte vychladnúť. Potom pridajte pektinázu (enzým), a podrvenú tabletu disiričitanu draselného. Nechajte zmes stáť na teplom mieste 24 hodín.
5, Vmiešajte do zmesi živnú soľ a vzklíčené kvasinky, nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte vykvasiť.
6, Po skončení kvasenia víno stočte a keď sa vyčistí, stáčajte do fliaš.
Skladujte v chlade a tme. Víno musí zrieť minimálne 6 mesiacov.