Paštrnák - recepty z knihy (2003)
VÍNO Z PAŠTRNÁKU
Recept na 1 liter vína:
600 g paštrnáku
400 ml vody
0,16 g živnej soli, kvasinky
1 g kyseliny citrónovej
cukrový roztok: 240 g cukru + 400 ml vody
Očistené, umyté korene paštrnáku pokrájame na plátky a potom na kocky, zalejeme vriacou vodou a povaríme približne 30 minút na miernom ohni. Zmes scedíme cez plachetku, do vychladnutej šťavy pridáme živnú soľ, kyselinu citrónovú a vzklíčené kvasinky. Na prifarbenie pridáme 2 lyžice šťavy z bobúľ čiernej bazy alebo čiernych ríbezlí. Nakoniec pridáme roztok cukru vo vode. Ponecháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Po skončení kvasenia víno stočíme, počkáme kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.
Recepty (predpisy)