Paštrnák - recept z internetu (2011)
Recepty (predpisy)
VÍNO Z PAŠTRNÁKU
Recept na 5 litrov vína
1,8 kg paštrnáku
4,5 litra vody
1,2 kg cukru
1 zrelý banán (voliteľné)
2 citróny - kôra a šťava
0,25 litra bieleho hroznového koncentrátu
1 čajová lyžička pektinázy (enzýmy)
1/2 čajovej lyžičky tanínu (alebo 0,3 litra čerstvého silného čierneho čaju)
živná soľ, kvasinky
Paštrnák očistite a nakrájajte na drobné kúsky aj so šupkou. Pridajte vodu a varte až kým nezmäkne, no nerozvarte ho! (ak sa rozvarí, víno sa nikdy nevyčistí). Ak nemáte dostatočne veľké kuchynské vybavenie, varte paštrnák v polovičnom množstve vody, zvyšok vody pridajte po pridaní cukru. Sceďte tekutinu cez jemnú tkaninu (napríklad cez 3 vrstvy záclony) do čistej kvasnej nádoby so širokým vekom. Pridajte cukor a miešajte až kým sa úplne rozpustí. Nádobu uzavrite širokým vekom s kvasným uzáverom, nechajte vychladnúť a pridajte pektinázu (enzýmy) (dodržte návod na obale). Nechajte stáť 24 hodín v uzavretej nádobe, potom pridajte zvyšné prísady a vzklíčené kvasinky (podľa návodu na obale). Nádobu uzavrite širokým vekom s kvasným uzáverom a nechajte kvasiť 4 dni. Denne niekoľkokrát premiešajte. (Ak nemáte nákvasnú nádobu so širokým vekom, nechajte nakvasiť v nádobe prikrytej tak, aby mohlo unikať malé množstvo CO2 - napríklad prikrývka od hrnca). Potom vlejte mušt do kvasnej nádoby (demižón, plastová nádoba..) a uzavrite ju kvasným uzáverom. Ak ste použili kvasnú nádobu so širokým vekom, uzavrite ju a nechajte dokvasiť. Po skončení kvasenia stočte víno z usadených kalov do čistej nádoby (najlepšie sklenený demižón) a keď sa vyčistí, naplňte do fliaš. Skladujte v chlade a tme.
Paštrnákové víno je najlepšie robiť na jar, keď sú korene sladšie.
 
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2011/nov/09/how-to-make-parsnip-wine
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke