Brezová šťava - recepty z knihy (2013)
Recepty (predpisy)
VÍNO Z BREZOVEJ ŠŤAVY
Recept na 5 litrov vína
4,5 litra brezovej šťavy
0,2 kg nasekaných hrozienok
1 kg cukru
šťava z 2 citrónov
živná soľ, kvasinky
POSTUP
1, Priveďte miazgu k varu čo najskôr po zbere, keď sa dobre spracováva
2, Do vriacej miazgy pridajte cukor a nechajte zvoľna variť 10 minút
3, Vložte nasekané hrozienka do nádoby a zalejte ich horúcou miazgou. Potom pridajte citrónovú šťavu.
4, Pripravte si zákvas čistej kultúry kvasiniek. Hneď ako zmes miazgy, hrozienok a citrónovej šťavy vychladne na 36°C, pridajte do nej kvasinky.
5, Nechajte zmes v uzavretej nádobe stáť 3 dni a potom ju stočte do kvasnej nádoby vybavenej kvasným uzáverom.
6, Nechajte zmes kvasiť v teplej miestnosti, kým kvasný proces skončí.
7, Stočte víno do čistej nádoby a počkajte kým sa kal usadí na dne nádoby. Pri stáčaní ho môžete prefiltrovať cez jemnú hustú tkaninu.
8, Stočte do čistých fliaš, zazátkujte a uložte na chladnom, tmavom mieste.
Víno je pripravené na konzumáciu po 1 mesiaci, lepšie je však vyčkať minimálne pol roka. Ak sa vám v čase stáčania bude zdať príliš suché, môžete ho dosladiť cukrovým roztokom - buďte však opatrní, aby ste ho nepresladili.