Brezová šťava - recepty z knihy (2003)
Recept na 1 liter vína:
810 ml brezovej šťavy (miazgy)
320 g cukru
0,26 g živnej soli, kvasinky
3,2 g kyseliny citrónovej
VÍNO Z BREZOVEJ ŠŤAVY 1
Brezovú šťavu zmiešame s cukrom, roztok mierne ohrejeme, aby sa cukor úplne a rýchlo rozpustil. Pridáme živnú soľ, kyselinu citrónovú a po vychladnutí vzklíčené kvasinky. Ponecháme kvasiť v menšej kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom, stočíme, necháme odležať a keď kal klesne na dno plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
Recepty (predpisy)
V brezovej šťave povaríme cukor kým sa nerozpustí, po vychladnutí vmiešame živnú soľ, vzklíčené kvasinky, kyselinu citrónovú (alebo lepšie 3 citróny pokrájané na kolieska), biele víno, vanilku a škoricu. Necháme kvasiť. Po skončení kvasenia víno pretočíme do ďalšej nádoby, necháme odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.
VÍNO Z BREZOVEJ ŠŤAVY 2
Recept na 1 liter vína:
715 ml brezovej šťavy
180 g cukru
0,28 g živnej soli, kvasinky
3,6 g kyseliny citrónovej
180 ml bieleho vína
1/4 lusku vanilky
trošku škorice