Brezová šťava - recepty z knihy (2007)
Recepty (predpisy)
VÍNO Z BREZOVEJ ŠŤAVY
Recept na 5,5 litra vína
5 litrov brezovej šťavy
1,25 kg cukru
10 g kyseliny citrónovej
živná soľ, kvasinky
Šťavu zmiešame s kyselinou citrónovou a cukrom, cukor sa musí úplne rozpustiť. Potom dodajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Po skončení kvasenia víno stočte a keď sa vyčistí, nalejte ho do fliaš. Fľaše umiestnite do chladnej a tmavej miestnosti, kde musí ešte minimálne 6 mesiacov zrieť.
ŠUMIVÉ VÍNO Z BREZOVEJ ŠŤAVY (recept z r. 1845)
Recept na 50 litrov vína
40 litrov čerstvej šťavy
8 litrov starého vína
4 kg cukru
polovica nakrájaného citrónu
Zober 40 litrov čerstvej brezovej šťavy, 5 kg cukru, povar v hrnci až 1/4 vyvrie, odstraňuj penu a nečistoty, potom preceď cez hustú tkaninu a nalej do kvasnej nádoby. Akonáhle vychladne na miernu teplotu, pridaj živnú soľ a kvasinky. Potom prilej 8 litrov starého vína a pridaj polovicu nakrájaného citrónu bez jadier aj s kôrou. Po ukončení kvasenia stoč do nádoby nie úplne po okraj a vzduchotesne uzavri. Nehcaj stáť v úplom pokoji 4 týždne. Potom keď sa víno vyčistí, opatrne naplň do fliaš aby sa nezkalilo. Fľaše riadne uzavri a ulož v chladnej tmavej miestnosti.