Pomaranče - recepty z knihy (2003)
POMARANČOVÉ VÍNO  1
Recept na 1 liter vína:
480 g pomarančov
16 g cukru
160 ml vody
0,13 g živnej soli, kvasinky
druhé vyluhovanie: 320 ml vody
cukrový roztok: 200 g cukru + 160 ml vody
Recepty (predpisy)
Olúpané, odkôstkované pomaranče popučíme, pridáme živnú soľ, cukor, zalejeme horúcou vodou a po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky. Zmes ponecháme v uzavretej kvasnej nádobe 1 deň nakvasiť. Na druhý deň šťavu vylisujeme, výlisky znovu sparíme vriacou vodou, krátko povaríme, za tepla vylisujeme a po vychladnutí obe šťavy zmiešame. Po častiach pridáme roztok cukru vo vode. Necháme vykvasiť a po stočení a vyčistení, keď kal klesne na dno, plníme do fliaš.
POMARANČOVÉ VÍNO  2
Recept na 5 litrov vína:
3000 g pomarančov
2500 ml vody
0,8 g živnej soli, kvasinky
cukrový roztok: 800 g cukru + 1000 ml vody
Olúpané, odkôstkované pomaranče popučíme, sparíme vriacou vodou a vylisujeme. K šťave pridáme živnú soľ, roztok cukru vo vode a po vychladnutí vzklíčené kvasinky. Zmes prelejeme do kvasnej nádoby, uzavrieme kvasným uzáverom a necháme vykvasiť. Potom víno stočíme a po vyčistení, keď kal klesne na dno, plníme do fliaš.
Pomarančová kôra - z knihy (2003)
Recepty (predpisy)
VÍNO Z POMARANČOVEJ KÔRY
Pomarančovú kôru zalejeme vriacou vodou, pridáme živnú soľ, kyselinu citrónovú a po vychladnutí vzklíčené kvasinky. Zmes zakvasíme v uzavretej nádobe približne 3 dni a potom vylisujeme. K šťave pridáme hrozienka a po častiach (na 2-krát) roztok cukru vo vode. Po vykvasení v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom víno pretočíme, necháme odležať a vyčistiť a keď kal klesne na dno, plníme do fliaš.
Recept na 1 liter vína:
160 g kandizovanej pomarančovej kôry
635 ml vody
0,17 g živnej soli, kvasinky
1 g kyseliny citrónovej
10 g hrozienok
cukrový roztok: 250 g cukru + 210 ml vody
Recepty z knihy
Pomaranč
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke