Marhule - recepty z knihy (rok 2003)
Recepty (predpisy)
MARHUĽOVÉ VÍNO
Recept na 1 liter vína:
500 g marhúľ
170 ml vody + druhé lisovanie: 170 ml vody
0,14 g živnej soli, kvasinky
cukrový roztok: 200 g cukru + 135 ml vody
Odkôstkované marhule popučíme, zalejeme vriacou vodou a vylisujeme. Mušt zlejeme do kvasnej nádoby a uzavrieme kvasným uzáverom. Výlisky znovu zalejeme horúcou vodou, pridáme asi 4 nerozdrvené kôstky a necháme prikryté vyluhovať do druhého dňa. Potom zmes vylisujeme, šťavu prilejeme k pôvodnému muštu (spolu s kôstkami), pridáme vzklíčené kvasinky, živnú soľ a po častiach cukrový roztok. Nádobu s muštom, uzavrieme kvasným uzáverom a necháme mušt vykvasiť. Po skončení kvasenia stočíme z kvasníc. Obvykle sa víno po kvasení čistí pomaly, preto ho niekoľkokrát pretočíme (po 3 mesiacoch), alebo konečné vyjasnenie prebehne až vo fľašiach. Skladujeme v chlade a tme.