Lipový kvet - recepty z knihy (2003)
VÍNO Z LIPOVÝCH KVETOV
Recept na 1 liter vína:
pol hrsti čerstvých kvetov (alebo hrsť sušených)
120 g cukru
930 ml vody
štvrť citróna
0,18 g živnej soli, kvasinky
Cukor rozmiešame v horúcej vode a hneď po odstavení z ohňa vytlačíme nakrájaný citrón aj s kôrou a vhodíme do roztoku. Týmto roztokom potom sparíme umyté lipové kvety. Vychladnutú zmes nalejeme do kvasnej nádoby, pridáme živnú soľ, vzklíčené kvasinky a nádobu uzavrieme kvasným uzáverom. Po týždennom kvasení zmes precedíme a stočíme do fliaš. Ak kvasenie ešte neskončilo, ponecháme víno v kvasnej nádobe dokvasiť a až po skončení kvasenia plníme do fliaš.
Recepty (predpisy)