Jačmeň (slad) - recepty z knihy (2003)
Recept na 1 liter vína:
110 g čerstvého sladu
20 g cukru
0,18 g živnej soli, kvasinky
1,1 g kyseliny citrónovej
160 ml ovocnej šťavy (napr. z jabĺk)
440 ml vody
cukrový roztok: 280 g cukru + 220 ml vody
SLADOVÉ VÍNO
Slad posypeme cukrom, pridáme živnú soľ a kyselinu citrónovú. Potom slad zalejeme ovocnou šťavou a vodou a krátko povaríme. Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky, zmes ponecháme 1 - 2 dni nakvasiť v uzavretej kvasnej nádobe a pridáme po častiach roztok cukru vo vode. Nádobu uzavrieme kvasným uzáverom a necháme kvasiť. Po skončení kvasenia víno niekoľkokrát stočíme, necháme odležať, kým kal klesne na dno a víno sa vyčistí a plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
Všeobecný postup
PRÍPRAVA SLADU : Jačmeň opláchneme, scedíme (bez vytlačenia), zalejeme vlažnou vodou a ponecháme 1 deň stáť. Vodu, zlejeme, jačmeň znovu zalejeme vlažnou vodou a tento postup niekoľkokrát opakujeme až kým nezačne klíčiť. Potom ho rozprestrieme na podložku do vrstvy 10 cm a denne opatrne obraciame. Ak pozorujeme že zosychá, musíme ho znovu zvlhčiť. Keď klíčky dosiahnu dĺžku asi 1,5 cm, vložíme vzklíčené zrná do horúcej rúry a upražíme. Zlomené klíčky a korienky odsypeme a slad rozdrvíme (napríklad rozomletím na mlynčeku).
Recepty (predpisy)