Drieň - recepty z knihy (rok 2003)
Recepty (predpisy)
Recept na 1 liter vína:
500 g drienok
200 ml vody
40 g cukru
0,16 g živnej soli
cukrový roztok: 200 g cukru + 400 ml vody
dosladenie: 30 g cukru
VÍNO Z DRIEŇA
Umyté drienky podrvíme (pozor aby sme nepoškodili kôstky) a zalejeme vriacou vodou s rozpusteným cukrom. Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky a živnú soľ. Zmes necháme 2 dni nakvasiť v uzavretej nádobe. Po vylisovaní prilejeme k šťave cukrový roztok a necháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Keď pozorujeme už len ojedinelé unikanie bubliniek v kvasnom uzávere (1 - 2 x za minútu), stočíme víno z kvasníc a dosladíme cukrom (cukor rozpustíme v nevyhnutnom množstve vriacej vody a necháme vychladnúť). Po premiešaní víno necháme dokvasiť. Po skončení kvasenia necháme odležať, kým kal klesne na dno a keď sa víno vyčistí, plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.