Drieň - recepty z knihy (rok 1966)
Recepty (predpisy)
VÍNO Z DRIEŇA
Recept na 5 litrov vína
2,5 kg drienok
2 litre vriacej vody
1 kg cukru
druhé lisovanie: 1 liter vriacej vody
0,3 kg cukru
Drienky umyjeme, čiastočne popučíme a sparíme 2 litrami vriacej vody. Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky a pol balíčka živnej soli. Zmes prelejeme do kvasnej nádoby a necháme uzavrenú stáť 1 deň. Druhý deň povrch posypeme 1 kg cukru, no mušt nemiešame. Na ďalší deň lisujeme. Výlisky zalejeme 1 litrom vriacej vody, po vychladnutí lisujeme, v šťave rozpustíme 0,3 kg cukru a obidva podiely šťavy zmiešame. Ponecháme kvasiť. Po vykvasení stočíme z kvasiniek a po odležaní plníme do fliaš.
Použité kvasinky: BURGUNDSKÉ (postačia univerzálne).