Cukrová repa - recepty z knihy (2003)
Recepty (predpisy)
VÍNO Z CUKROVEJ REPY 1
Recept na 1 liter vína:
1000 ml zahustenej šťavy z repy
2 g kyseliny citrónovej
0,16 g živnej soli, kvasinky
Cukrovú repu olúpeme, pokrájame a vylisujeme. Šťavu je potrebné zahustiť varením približne na polovicu pôvodného objemu, napríklad odparovaním na miernom ohni. Do šťavy pridáme kyselinu citrónovú, živnú soľ, vzklíčené kvasinky a ponecháme kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Po ukončení kvasenia víno stočíme, necháme odležať a plníme do fliaš (stáčanie je niekedy potrebné viackrát opakovať).
Recept na 1 liter vína:
830 ml zahustenej šťavy z repy
170 ml trnkovej šťavy
1,7 g kyseliny citrónovej
0,13 g živnej soli, kvasinky
VÍNO Z CUKROVEJ REPY 2
K zahustenej šťave (odparenej na 1/2 objemu) z nakrájanej a vylisovanej cukrovej repy pridáme šťavu z trniek, kyselinu citrónovú a živnú soľ. Zmes povaríme, odstránime penu a po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky. Zmes ponecháme vykvasiť, potom stočíme a po odležaní, keď kal klesne na dno, plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.