Agátový kvet - recepty z knihy (2007)
AGÁTOVÉ VÍNO 1
Čerstvo nazbieraným kvetom odstráňte stopky a rozložte ich v tenkej vrstve na fóliu (najlepšie večer), aby sa odstránil hmyz a aby kvety trochu povädli. Ráno kvety pozbierajte a ešte raz ich dôkladne preberte. Nahnité, špinavé alebo uschnuté odhoďte. Ešte z nich znovu vytrepte všetok hmyz. Kvety vložte do menšej nádoby a silno popučte. Potom vložte kvety do kvasnej nádoby. Citróny a pomaranče umyte, nakrájajte ich aj s kôrou na tenké plátky a nasypte ich medzi kvety. Vodu priveďte k varu a nalejte ju na kvety a citrusy. Nechajte odstáť 3 dni na teplom mieste. Potom tekutinu sceďte, z kvetov a citrusov vytlačte čo najviac šťavy a oba šťavy spojte. Všetko preceďte cez gázu, aby sa tekutina prečistila a rozpusťte v nej cukor. Do šťavy pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Kvasnú nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte kvasiť. Po ukončení kvasenia víno stočte do inej nádoby, nechajte odstáť kým kal neklesne na dno a víno sa nevyčistí a môžete ho plniť do fliaš. Získate sladký výborný nápoj - čisté biele víno s príjemnou chuťou. Má len jednu chybu - dlho nevydrží. Môžete ho skladovať najviac 2 - 3 roky.
Recepty (predpisy)
Recept na 8 litrov vína
2,5 litra kvetov bieleho agátu
7,5 litra vody
1 kg cukru
3 citróny
2 pomaranče
živná soľ, kvasinky
AGÁTOVÉ VÍNO 2
Recept na 3,5 litra vína
50 dkg pokrájaných kvetov bieleho agátu
3 litre vody
1,5 kg cukru
živná soľ, kvasinky
Pokrájané kvety agátu nasypte do sklenice a zasypte 0,5 kg cukru. Sklenicu zakryte tenkou tkaninou a postavte na slnečené miesto na 3 týždne. Počas tejto doby zmenia plátky agátu farbu na voskovú a pustia šťavu. Po troch týždňoch prevarte 3 litre vody a rozpustite v nej 1 kg cukru. Do kvasnej nádoby prelejte plátky so šťavou a dolejte vychladnutým cukrovým roztokom. Pridajte živnú soľ a kvasinky. Kvasnú nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte na teplom mieste 7 týždňov kvasiť. Keď kvasenie skončí, víno preceďte a stočte do čistej nádoby až po hrdlo. Keď sa vyčistí, naplňte ho do fliaš až po okraj a uložte na chladnom mieste (12° C). Víno je potrebné nechať ešte 3 mesiace dozrieť.