Zemiaky - recepty z knihy (2013)
Recepty (predpisy)
VÍNO ZO ZEMIAKOV
Recept na 5,5 litra vína
1,5 kg zemiakov
4,5 litra vody
1,5 kg cukru
250 ml vínneho koncentrátu
šálka čierneho čaju
1 čajová lyžička kyseliny citrónovej
2 tablety disiričitanu draselného
1/2 čajovej lyžičky kyseliny sorbovej
živná soľ, kvasinky
POSTUP
1, Zemiaky opláchnite a očistite, vykrájajte očká a zelené miesta. Šupku na hľuzách ponechajte, pomáha uchovať zemiakovú arómu. Nakrájajte zemiaky na drobné kúsky a ihneď ich zalejte vodou, inak pôsobením vzduchu zhnednú.
2, Povarte nakrájané zemiaky približne 15 minút a zbierajte pritom penu, ktorá sa vytvára na povrchu.
3, Sceďte vývar cez jemnú tkaninu do čistej nádoby. Pridajte cukor a zmes riadne zamiešajte, kým sa úplne rozpustí. Nechajte cez noc stáť.
4, Pridajte vínny koncentrát, studený čaj, kyselinu citrónovú, živnú soľ a vzklíčené kvasinky a všetko dôkladne zamiešajte. Potom nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte kvasiť.
5, Keď kvasný proces skončí, pridajte 1 rozdrvenú tabletu disiričitanu draselného a kyselinu sorbovú a počkajte, kým sa víno vyčistí.
6, Číre víno stočte do čistej nádoby. Nechajte pár týždňov stáť a pred stáčaním do fliaš pridajte 1 rozdrvenú tabletu disiričitanu draselného.