Višne - recepty z knihy (rok 2001)
Recepty (predpisy)
VIŠŇOVÉ STOLOVÉ VÍNO
Vo višňovej drti ponecháme 5% podrvených kôstiek. Na 10 litrov višňovej šťavy pridáme 5,5 litra vody, 2,6 kg cukru a zákvas. Višňové víno môžeme nechať dokvášať na kvasinkách pomerne dlho. Po druhom stočení necháme odležať kým sa vyčistí a kal klesne na dno a plníme do fliaš.
Recept na 17 litrov vína
10 litrov višňovej šťavy
5,5 litra prevarenej vychladnutej vody
2,6 kg cukru
živnú soľ, kvasinky
VIŠŇOVÉ DEZERTNÉ VÍNO
Recept na 18,5 litra vína
10 litrov višňovej šťavy
10% podrvených kôstiek
5,5 litra prevarenej vychladnutej vody
3,3 kg cukru
živnú soľ, kvasinky
dosladenie: 1,8 kg cukru
Vo višňovej drti ponecháme 10 % podrvených kôstiek. Drť necháme 1 - 2 dni nakvasiť. Na 10 litrov šťavy pridáme 5,5 l vody, 3,3 kg cukru, zákvas čistej kultúry kvasiniek a živnú soľ. Kvasnú nádobu s muštom umiestnime do miestnosti s teplotou 20°C. Búrlivé kvasenie má prebiehať rýchlo. Víno dokvašujeme na kvasinkách, alebo ho stočíme do inej nádoby. Po skončení kvasenia pridáme k vínu približne 1,8 kg cukru, miešame kým sa nerozpustí a po vyčistení plníme do fliaš.