Višne - recepty z knihy (rok 1966)
Recepty (predpisy)
VIŠŇOVÉ  VÍNO  1
2,5 kg čiastočne odkôstkovaných popučených višní sparíme 3 litrami vriacej vody. Po vychladnutí sa pridajú vzklíčené kvasinky a pol balíčka živnej soli. Zmes sa ponechá stáť 1 deň v nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Na druhý deň sa povrch posype 1 kg cukru a ponechá sa nakvasiť 2 dni (bez miešania). Zmes sa vylisuje a výlisky sa zalejú 1 litrom horúcej vody, za tepla sa znova vylisujú a po vychladnutí oba podiely šťavy zmiešame. Necháme kvasiť. Po skončení kvasenia víno stočíme z kvasiniek, necháme odležať kým sa vyčistí a plníme do fliaš.
Použité kvasinky: BORDEAUX (postačia univerzálne).
Recept na 5 litrov vína
2,5 kg čiastočne odkôstkovaných višní
3 litre vriacej vody
1 kg cukru
druhé lisovanie: 1 liter vriacej vody
živná soľ, kvasinky
VIŠŇOVÉ  VÍNO  2
Recept na 5 litrov vína
1,5 kg čiastočne odkôstkovaných višní
1 kg podrvených odkôstkovaných jabĺk
3 litre vriacej vody
cukrový roztok: 1 liter vody + 1,3 kg cukru
živná soľ, kvasinky
1,5 kg čiastočne odkôstkovaných popučených višní  a 1 kg pokrájaných odkôstkovaných jabĺk sparíme 3 litrami vriacej vody. Po vychladnutí sa pridajú vzklíčené kvasinky a pol balíčka živnej soli. Zmes sa ponechá  nakvasiť 2 dni. Potom sa vylisuje a k muštu a pridá po častiach cukrový roztok. Po skončení kvasenia víno stočíme z kvasiniek, necháme odležať kým sa vyčistí a plníme do fliaš.
Použité kvasinky: BORDEAUX, BURGUNDSKÉ (postačia univerzálne).
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke