Potrebné vybavenie
Sklenený demižón (5 - 60 litrové)
Plastový kvasný uzáver
Na výrobu 8 - 50 litrov vína potrebujete:

1,  demižón (podľa množstva ovocia od 5 - 60 litrov)
2,  korok - drevený či plastový (alebo si uzáver vyrobíte z kartónu)
3,  NA DRVENIE: podľa ovocia - mechanický alebo strojový drvič,
pre kôstkové ovocie ručné drvenie (prstami, alebo miska a pohár) ...
4,  NA LISOVANIE: podľa ovocia - kus starej záclony, alebo kúpite filtračnú plachtu, mechanický alebo strojový lis
5,  kvasný uzáver (dá sa nahradiť hadičkou a pohárom s vodou)
6,  plastové alebo nerezové sitko
7,  hadičku na sťahovanie vína
8,  plastelínu (na utesnenie korku a kvasného uzáveru)
9,  veľký plastový lievik
10, veľký 100°C teplomer (na zaváranie)
11, liehomer s teplomerom
12, 5 alebo 10 litrový hrniec
13, vínne kvasinky (droždie a samovoľné kvasenie nedoporučujem)
14, živá soľ (na lepšiu činnosť kvasiniek), dostať ju v drogérii
15, cukor (množstvo podľa receptu)
16, menší demižón alebo nádoba na sťahovanie vína
(napríklad k 15 litrovému je potrebný 10 litrový + 2 fľaše)
Plastové sitko
Plastový lievik (veľký)
Hadička na sťahovanie
1, FERMENTAČNÁ PLASTOVÁ NÁDOBA - na zaparenie a lúhovanie šťavy, na nakvašovanie, je nutná ak nechávate ovocie počas celého kvasenia v nádobe, môže v ňom prebiehať aj celé kvasenie, ľahká manipulácia (nádoba má držiaky na prenášanie), kúpite ju priamo s vekom aj kvasnou zátkou okolo ktorej je výborné tesnenie (netreba utesňovať plastelínou). Nádoba má aj stupnicu v litroch. Cena 42l nádoby je okolo 20 eur.
Jedna z najlacnejších nádob (vrátane výpustu a kvasného uzáveru) je tu:
http://hazisor.eu/sk/fermentacna-nadoba-42-l-ventil-kvasna-zatka.html

2, ENZÝMY - ovocie obsahuje pektíny, ktoré v ňom zadržiavajú šťavu a tá sa z nich ťažšie lisuje. Šťava sa čiastočne uvoľní zaparením ovocia, alebo môžeme ovocie aj nakvasiť (tam však hrozí riziko naoctenia).
Enzýmy rozkladajú pektínové látky a z ovocia sa tak uvoľní viac šťavy.
Balenie enzýmov kúpite vo vinárskych obchodoch alebo e-shopoch a stojí približne rovnako ako kvasinky. Enzýmy môžete dotať napríklad tu:
http://www.alkoholesence.cz/alkoesence-cz/eshop/5-1-Turbo-kvasnice-kvasnice/12-2-Enzymy-ciridla-stabilizatory

3, TURBOKVASINKY - dokážu vyprodukovať až 20% alkoholu (obyčajné kvasinky okolo 13%). Ďalšie výhody turbokvasiniek uvádzam v kapitole základy kvasenia. Veľký výber je napríklad aj na tejto stránke: http://www.alkoholesence.cz/alkoesence-cz/eshop/5-1-Turbo-kvasnice-kvasnice
Vínne kvasinky  (dostupné v drogérii)
Živná soľ
(výživa pre kvasinky)
100°C teplomer
(na zaváranie)
Korkové zátky (sú aj plastové)
Fermentačná nádoba
Turbokvasinky
OVOCIE NESMIE PRÍSŤ DO STYKU S KOVOM !!
(používajte plastové alebo nerezové pomôcky - nože, strúhadlá)
Vhodný materiál: sklo, drevo, plast, nerez, hliník.
Liehomer s teplomerom
     VOLITEĽNÉ
MATERIÁLY KVASNÝCH NÁDOB A ICH VÝHODY A NEVÝHODY
Výhody: ľahko sa čistí, ľahká kontrola vína v nádobe (koľko vína je v nádobe, ako sa čistí, či nevzniká na povrchu povlak), pri stáčaní môžeme sledovať víno, aby sme nestáčali aj kal na dne demižónu
SKLO
PLAST
UŠĽACHTILÁ OCEĽ, NEREZ
Nevýhody: je krehké (ľahko sa rozbije a praskne), tvar demižónu sťažuje čistenie nepoddajnej špiny, víno sa dá stáčať len hadičkou, obtiažna manipulácia s demižónmi (ak nemáte k demižónu prenosný kôš)
Výhody: bezproblémové čistenie (stačí horúca voda a kefa), sú ľahké, ľahko sa s nimi manipuluje (majú držiaky), sú lacné, majú široký kryt, majú výpustný kohút, ktorý sa dá dokonca ľahko pripojiť k hadičke, kúpite ich už aj s kvasným uzáverom a výborným tesnením
Nevýhody: pri nešetrnom zaobchádzaní sa môžu poškrabať a v tých miestach sa môžu hromadiť baktérie, nie je vidieť dovnútra, pri stáčaní ak máte veľa kalu alebo je výpustný kohút nízko sa stáča aj kal
PVC - môže obsahovať karcinogénne látky, zmäkčovadlá ... Ak už použijete kvasnú nádobu z tohto materiálu, vyvarujte sa farebným plastom (najvhodnejšia je biela farba), vysokým teplotám, škrabancom, dlhodobému kontaktu s vínom, kyslým látkam, vysokému obsahu tuku

PE (polyetylén) - neboli preukázané žiadne nebezpečné látky.
Používajte najlepšie biele a modré kvasné nádoby.
POZOR !!!   používajte len plastové výrobky z potravinárskeho plastu
Nevýhody: je ťažká a drahá, nie je vidno dovnútra nádoby
Výhody: ideálny materiál pre kvasenie a skladovanie vína, ľahko sa čistí, má dlhú životnosť, je chemicky stabilná
Počet návštev
Príprava nástrojov
hit counter
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke
Začíname
Výrobné postupy
Ostatné