04, Utesnenie uzáveru sklenice
Ak použijete plastový uzáver, urobte doňho v strede malú dieru (nie väčšiu ako je veľkosť kvasného uzáveru, alebo hadičky). Vložte do otvoru kvasný uzáver (má trčať približne 1 cm dovnútra sklenice) a utesnite plastelínou. Ak použijete korkový uzáver, obaľte plastelínou radšej celý korok ( ak máte starší, alebo menší korok, vzduch môže unikať aj po bokoch, dokonca aj cez korok).
Príprava nástrojov
01, Výroba uzáveru sklenice z kartónu:
Vystrihnite z hrubšieho kartónu kružnicu rovnako veľkú ako otvor sklenice alebo demižónu. Prepichnite v strede otvor pre kvasný uzáver. Ak je kartón tenký, použite 2 vrstvy.
02, Ako prevŕtať korok
Najlepšie a najjednoduchšie prevŕtate korok ak použijete nebožiec (obr). Jednoduchou alternatívou je skrutkovač alebo klinec.
Dajú sa kúpiť už aj umelé a prevŕtané korky. Prevŕtajte najprv radšej menší otvor, aby sa kvasná zátka nehýbala.
05, Náhrada kvasného uzáveru hadičkou a pohárom s vodou:
Do otvoru v uzávere sklenice vložte hadičku. Druhý koniec hadičky ponorte do pohára s vodou. Pohár by mal byť z 3/4 plný. Hadičku môžete prichytiť o pohár napríklad sponkou. Hadičku v uzávere utesnite plastelínou. Hadička má trčať pod korkom 1 cm.
03, Utesnenie korku plastelínou
Na väčšinu demižónov sa dajú kúpiť korky, ktoré presne dosadnú do otvoru. No aj tak je potrebné utesniť ich plastelínou okolo kvasného uzáveru aj po celom obvode.
Pri starších a poškodených korkoch je lepšie obaliť celý korok plastelínou.
06, Ako vyčistiť demižón
Každá špina sa dá vyčistiť. Hrubú špinu odstránime tak, že do demižónu opatrne (aby nepukol) nalejeme horúcu vodu (najlepšie najprv teplú), nasypeme doň piesok, jačmeň alebo ryžu a krúžime kým špina nepovolí. Ak máme špinavé horné zaoblenie, použijeme kefu s dlhou
kovovou rúčkou, ktorá sa dá ohýbať a špinu očistíme. Zažratú špinu vyčistíme ak nasypeme do demižónu
3 - 4 kávové lyžičky kyseliny citrónovej (citrodeko) najlepšie v kombinácii so sódou, zalejeme horúcou vodou a necháme pôsobiť. Demižón nakloníme tak, aby voda bola na špinavom mieste a necháme aj 1 deň odležať. Občas premiešame. Na nepoddajnú špinu použijeme SAVO. Nezabudnite potom demižón riadne vypláchnuť, kým nestratí vôňu Sava.
Po vypláchnutí položte demižón na bok, počkajte, kým sa usadí voda a dôkladne ju povylievajte. Potom položte na otvor demižónu kelímok z jogurtu alebo čistý sáčok a uchyťte ho gumičkou. Tým zabránime opätovnému znečisteniu.
07, Stupnica na demižóne
Pri stáčaní  vína a pri dolievaní cukorného roztoku je praktická stupnica v litroch. Demižón najprv zvonku umyte. Prilievajte po litri vody a keď sa hladina ustáli, urobte čiarku a číslo nezmazateľnou fixou. Nakoniec prelepte stupnicu priesvitnou lepiacou páskou. Táto stupnica je však zle viditeľná pri tmavých vínach. Môžete prilepiť na demižón lepiaci papier a napísať stupnicu na neho. Potom ho tiež prelepte priesvitnou lepiacou páskou.
Počet návštev
Základy kvasenia
hit counter
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke
Začíname
Výrobné postupy
Ostatné