Paradajky - recepty z knihy (2013)
Recepty (predpisy)
VÍNO ZO ZELENÝCH PARADAJOK
Recept na 6 litrov vína
1,5 kg zelených paradajok
4,5 litra vody
1,1 kg cukru
0,2 kg hrozienok
šťava zo 4 citrónov
14 g zázvoru
1/2 čajovej lyžičky pektinázy
živná soľ, kvasinky
POSTUP
1,  Paradajky očistite a nakrájajte do čistej nádoby. Doplňte vodu na 5 litrov objemu. Pridajte ostatné zložky okrem kvasiniek. Poriadne premiešajte, aby sa cukor úplne rozpustil a nechajte cez noc stáť.
2, Pridajte vzklíčené kvasinky, nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte zmes 2 dni nakvasiť.
3,  Sceďte zmes cez jemnú tkaninu a zbytok vylisujte. Nechajte dokvasiť.
4,  Ak chcete suché víno, stáčajte každé 3 mesiace počas 1 roka.
5, Ak chcete sladké víno, stočte po 3 týždňoch, pridajte 50 g rozpusteného cukru, niekoľkokrát stočte a keď je víno číre, naplňte do fliaš.
6,  Skladujte v tmavej a chladnej miestnosti.
Víno má jedinečnú chuť a keď ho pripravíte správne, bude veľmi lahodné.
VÍNO Z ČERVENÝCH PARADAJOK
Recept na 6 litrov vína
2,2 kg zrelých paradajok
1,1 kg cukru
šťava z 2 citrónov
1/2 čajovej lyžičky pektinázy (enzým)
1 tableta disiričitanu draselného
živná soľ, kvasinky
POSTUP
1, Paradajky opláchnite a nakrájajte na malé kúsky. Vložte do kvasnej nádoby spolu s ostatnými zložkami okrem kvasiniek. Riadne premiešajte a nechajte cez noc stáť.
2, Pridajte vzklíčené kvasinky, nádobu prikryte a nechajte 5 dní nakvasiť. Denne zmes premiešajte.
3, Zmes sceďte a zvyšok vylisujte. Stočte do kvasnej nádoby, uzavrite ju kvasným uzáverom a nechajte prebiehať kvasenie.
4,  Po skončení kvasenia víno stočte a stáčajte ešte 3x každé 4 mesiace, kým sa vyčistí.
5, Keď je víno číre, stočte ho do fliaš a nechajte ešte niekoľko mesiacov dozrieť. Skladujte v chlade a tme.
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke