Jahody lesné - recepty z knihy (1966)
Všeobecný postup
VÍNO Z LESNÝCH JAHÔD  1
Recept na 5 litrov vína
Lesné jahody sa musia dôkladne vytriediť od nahnitých, pretože inak sa víno rýchlo kazí (hnednutie, slizovatenie) a rovnako sa plody nemajú pred spotrebovaním umývať, pretože hotové víno stratí vôňu. Vykvasené víno sa stáča bezprostredne po skončení kvasenia a po vyjasnení do fliaš. Nemá sa veľmi dlho skladovať.
Recepty (predpisy)
5 litrovú nádobu naplníme približne do polovice zmesou popučených jahôd s kryštáľovým cukrom (na 5 kg jahôd asi 1 kg cukru). Zalejeme 2 litrami vody s rozpustenými 20 g kyseliny citrónovej, pol balíčkom živnej soli a vzklíčenými kvasinkami. Necháme týždeň nakvasiť, potom vylisujeme, pridáme cukrový roztok z 1 litra vody a 1 kg cukru a necháme dokvasiť. Po skončení kvasenia víno stočíme z kvasníc, necháme vyčistiť a hneď plníme do fliaš. Skladujeme na chladnom tmavom mieste.
Použité kvasinky: SHERRY, PORTSKÉ, TOKAJSKÉ (stačia univerzálne)
2,5 litra jahôd
na 5 kg jahôd 1 kg cukru
2 litre vody
20 g kyseliny citrónovej
cukrový roztok: 1 liter vody + 1 kg cukru
živná soľ, kvasinky
VÍNO Z LESNÝCH JAHÔD  2
Recept na 5 litrov vína
4 kg jahôd
10 dkg cukru na zasypanie
1 liter vriacej vody
cukrový roztok: 1 liter vody + 1,5 kg cukru (po častiach)
živná soľ, kvasinky
Jahody lesné
4 kg jahôd s pol balíčkom živnej soli a 10 dkg cukru sa sparí vriacou vodou. Po vychladnutí sa pridajú vzklíčené kvasinky, zmes sa preleje do čistej nádoby a nechá sa 1 deň stáť. Na druhý deň sa vylisuje a pridá sa cukrový roztok 1 l vody a 1,5 kg cukru po častiach (pozri Sladenie muštu).
Použité kvasinky: SHERRY, MADEIRA (stačia univerzálne)
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke