Chlebové kôrky - recepty z knihy (2003)
Recept na 1 liter vína:
100 g vysušených chlebových kôrok
620 ml vody
40 g cukru
0,16 g živnej soli, kvasinky
2 g kyseliny citrónovej
cukrový roztok: 250 g cukru + 210 ml vody
VÍNO Z CHLEBOVÝCH KÔROK 1
Vysušené chlebové kôrky zalejeme horúcou vodou, pridáme živnú soľ, kyselinu citrónovú, cukor, (lyžicu hrozienok) a po vychladnutí vzklíčené kvasinky. Zmes ponecháme v uzavretej kvasnej nádobe nakvasiť 1 - 2 dni a potom ju vylisujeme a mušt ďalej spracujeme, alebo kôrky necháme po celú dobu kvasenia v kvasnej nádobe. Postupne pridáme roztok cukru vo vode, nádobu vždy uzavrieme kvasným uzáverom. Po skončení kvasenia víno stočíme, necháme odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.
Recepty (predpisy)
Sušené chlebové kôrky zalejeme vriacim roztokom cukru vo vode, pridáme kyselinu citrónovú, živnú soľ, klinček, škoricu a pomarančovú kôru. Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky a zmes ponecháme v uzavretej kvasnej nádobe nakvasiť. Za 3 dni prilejeme polovicu roztoku cukru vo vode a za týždeň zbytok. Po vykvasení stočíme, necháme odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš. Skladujeme v chlade a tme.
VÍNO Z CHLEBOVÝCH KÔROK 2
Recept na 1 liter vína:
65 g vysušených chlebových kôrok
65 g cukru
630 ml vody
2 g kyseliny citrónovej
0,16 g živnej soli, kvasinky
1 celý klinček
kúsok škorice
kúsok pomarančovej kôry
cukrový roztok: 210 g cukru + 210 ml vody