Ruža - kvety - recepty z knihy (2007)
VÍNO Z KVETOV RUŽE 1
Pokrájané kvety ruže nasypte do sklenenej nádoby a zasypte 500 g cukru. Nádobu zakryte hustou tkaninou a postavte na slnečné miesto na 3 týždne. V priebehu tejto doby kvety zosvetlejú a pustia šťavu. Uvarte vodu so zvyšným cukrom, do kvasnej nádoby prelejte šťavu z kvetov a zalejte vychladnutým cukrovým roztokom. Pridajte živnú soľ a kvasinky, kvasnú nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte kvasiť na teplom mieste 7 týždňov. Po ukončení kvasenia víno stočte, preceďte a nechajte vyčistiť. Potom nalejte do fliaš a nechajte dozrieť na chladnom, tmavom mieste minimálne 3 mesiace.
Recepty (predpisy) - môžeme použiť ružu šípkovú alebo vlnitú
Recept na 3,5 litra vína
50 dkg čerstvých kvetov ruže
3 litre vody
1,5 kg cukru
živná soľ, kvasinky
VÍNO Z KVETOV RUŽE 2
Recept na 10 litrov vína
2 litre kvetov ruže (objemovo)
6 litrov vody
2,2 - 2,5 kg cukru
3 litre bieleho hroznového vína
1 citrón
živná soľ, kvasinky
Cukor rozpusťte vo vriacej vode. Do vychladnutého roztoku pridajte pokrájané kvety ruže, dôkladne umytý, na tenké plátky pokrájaný citrón aj s kôrou bez jadier. Nakoniec pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky a ponechajte v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom kvasiť. Po skončení kvasenia víno dôkladne preceďte, dolejte biele hroznové víno a nechajte vyčistiť. Potom nalejte víno do fliaš a nechajte na chladnom, tmavom mieste dozrieť.