Ruža - plody - recepty z knihy (2007)
VÍNO Z PLODOV RUŽE
Úplne zrelé, zdravé a namrznuté plody šípkovej alebo vlnitej ruže (ktoré sú väčšie, ale liečivé vlastnosti majú rovnaké) čo najviac podrvte, zalejte vriacou vodou a nechajte 1 deň odstáť. Potom šťavu zlejte do kvasnej nádoby, zvyšnú zmes vylisujte a získanú šťavu tiež vlejte do kvasnej nádoby. Pridajte cukor, šťavu z citrónov, pomarančov, vzklíčené kvasinky a živnú soľ. Kvasnú nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte kvasiť. Po skončení kvasenia víno stočte a keď sa vyčistí, naplňte do fliaš. Víno nechajte na chladnom a tmavom mieste minimálne 3 mesiace dozrieť.
Recepty (predpisy) - môžeme použiť ružu šípkovú alebo vlnitú
Recept na 6 litrov vína
1,5 kg plodov šípkovej alebo vlnitej ruže
5 litrov vody
1,5 kg cukru
šťava z 2,5 citróna
šťava z 1,5 pomaranča
živná soľ, kvasinky