Podbeľ - recepty z knihy (2007)
VÍNO Z PODBEĽOVÝCH KVETOV
POSTUP
1, Nasypte kvety podbeľa do nádoby a zaparte 2 litrami vriacej vody. Nechajte lúhovať 1 deň. Občas premiešajte.
2,  Stočte výluh cez jemnú tkaninu do čistej nádoby. Zbytok vytlačte.
3, Pridajte citrónovú šťavu. Zatiaľ si pripravte zákvas z čistej kultúry kvasiniek podľa návodu na obale.
4, Rozpustite cukor v 2 litroch vriacej vody, kým sa úplne rozpustí a za horúca vlejte do podbeľovej šťavy. Keď zmes vychladne na izbovú teplotu, pridajte zákvas. Uzavrite kvasným uzáverom a nechajte 3 dni kvasiť.
5, Stočte zmes do kvasnej nádoby, uzavrite nádobu kvasným uzáverom a nechajte kvasiť pri teplote 16 - 20 °C, kým kvasný proces neskončí.
6, Stočte víno do čistej nádoby a dbajte na to, aby sa zbavilo všetkých usadených kalov. Uzavrite nádobu a nechajte ešte 1 mesiac dozrieť.
7, Stočte víno do fliaš cez filter, aby ostalo iskrivé. Fľaše uzavrite a nechajte uskladnené v chladnej tmavej miestnosti.
Recepty (predpisy)
Recept na 5 litrov vína
3 litre podbeľových kvetov
4,5 litra vody
1 kg cukru
šťava z 2 citrónov
živná soľ, kvasinky
Podbeľ - kvety
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke