Nevädza poľná - recepty z knihy (2007)
VÍNO Z NEVÄDZE 1
Kvetné lístky nasypte do sklenenej nádoby a zasypte 0,5 kg cukru. Nádobu zakryte hustou tkaninou a postavte na 3 týždne na slnečné miesto. Počas tejto doby zmenia kvety farbu z modrej na ružovú a pustia šťavu. Uvarte vodu s cukrom, do kvasnej nádoby nalejte šťavu z kvetov a zalejte vychladnutým cukrovým roztokom. Pridajte živnú soľ a kvasinky, kvasnú nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte na teplom mieste kvasiť 7 týždňov. Po skončení kvasenia víno stočte, preceďte a nechajte vyčistiť. Potom ho nalejte do fliaš a nechajte na chladnom, tmavom mieste dozrieť najmenej 3 mesiace.
Recepty (predpisy)
Recept na 3,5 litra vína
50 dkg čerstvých okvetných lístkov nevädze
3 litre vody
1,5 kg cukru
živná soľ, kvasinky
VÍNO Z NEVÄDZE 2
Recept na 20 litrov vína
1 liter okvetných lístkov nevädze
12 litrov vody
4,5 - 5 kg cukru
6 litrov červeného hroznového vína
3 citróny
živná soľ, kvasinky
Cukor rozpuste vo vriacej vode. Po vychladnutí dajte do roztoku okvetné lístky nevädze spolu s nakrájanými citrónmi aj s kôrou bez kôstiek. Pridajte živnú soľ, vzklíčené kvasinky a nechajte vykvasiť. Po skončení kvasenia víno stočte, preceďte, dolejte červené víno a nechajte dokvasiť a vyčistiť. Potom nalejte do fliaš a nechajte na chladnom, tmavom mieste dozrieť. Víno je charakteristické svojou farbou, vôňou a chuťou.