Hluchavka - recepty z knihy (2007)
VÍNO Z HLUCHAVKY BIELEJ 1
Kvety hluchavky nasypte do sklenenej nádoby a zasypte 500 g cukru. Nádobu zakryte hustou tkaninou a postavte na slnečné miesto na 3 týždne. V priebehu tejto doby kvety zmenia farbu a pustia šťavu. Uvarte vodu so zvyšným cukrom, do kvasnej nádoby prelejte šťavu z kvetov a zalejte vychladnutým cukrovým roztokom. Pridajte živnú soľ a kvasinky, kvasnú nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte kvasiť na teplom mieste 7 týždňov. Po ukončení kvasenia víno stočte, preceďte a nechajte vyčistiť. Potom nalejte do fliaš a nechajte dozrieť na chladnom tmavom mieste minimálne 3 mesiace.
Recepty (predpisy)
Recept na 3,5 litra vína
50 dkg čerstvých kvetov hluchavky bielej
3 litre vody
1,5 kg cukru
živná soľ, kvasinky
VÍNO Z HLUCHAVKY BIELEJ 2
Recept na 10 litrov vína
2 litre kvetov hluchavky (objemovo)
6 litrov vody
2,2 - 2,5 kg cukru
3 litre sladkého bieleho hroznového vína
1,5 citrónu
živná soľ, kvasinky
Cukor rozpuste vo vriacej vode. Do vychladnutého roztoku pridajte kvety hluchavky, dôkladne umytý, na tenké plátky pokrájaný citrón aj s kôrou bez jadier. Nakoniec pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky a ponechajte v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom kvasiť. Po skončení kvasenia víno dôkladne preceďte, dolejte biele hroznové víno a nechajte vyčistiť. Nalejte víno do fliaš a nechajte na chladnom, tmavom mieste dozrieť.