Zeler - recepty z knihy (rok 2007)
ZELEROVÉ VÍNO
Recepty (predpisy)
Recept na asi 13 litrov vína
3,5 kg mladých zelerových koreňov
5 litrov vriacej vody na zaliatie
7,5 litra prevarenej vychladnutej vody
1,75 kg cukru
2,5 citrónu
3,5 kusov pomarančov
živná soľ, kvasinky
Zelerové korene veľmi dôkladne opláchnite, nakrájajte na kocky, zalejte 5 litrami vriacej vody, pridajte zázvor a nechajte odstáť 4 dni v uzavretej nádobe. Potom korene rozmixujte a vytlačte šťavu. Do šťavy pridajte cukor, citrusovú šťavu a prilejte 7,5 litra prevarenej vychladnutej vody. Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky a nechajte v kvasnej nádobe vykvasiť. Po ukončení kvasenia víno stočte, nechajte odležať kým sa vyčistí a nalejte do fliaš. Uskladnite na tmavom, chladnom mieste. Zelerové víno je ťažké vyrobiť a nedá sa ani dlho skladovať.