Tekvica - recepty z knihy (2003)
TEKVICOVÉ VÍNO
Okrájanú a jadier zbavenú tekvicovú dužinu zmiešame s vykrájanými jablkami (najlepšie sú opadané a kyslé jablká). Pridáme živnú soľ a zmes sparíme vriacou vodou. Po vychladnutí vmiešame vzklíčené kvasinky a ponecháme v uzavretej nádobe 1 deň nakvasiť. Na druhý deň vylisujeme a k muštu pridáme vychladnutý roztok cukru vo vode. Ponecháme kvasiť v nádobre uzavretej kvasným uzáverom. Po skončení kvasenia víno stočíme, necháme odležať (prípadne stáčanie opakujeme) a plníme do fliaš.
Recepty (predpisy)
Recept na 1 liter vína:
550 g tekvicovej dužiny
180 g jabĺk
0,15 g živnej soli, kvasinky
550 ml vody
cukrový roztok: 180 g cukru + 80 ml vody