Repa červená - recepty z knihy (2013)
Recepty (predpisy)
VÍNO Z ČERVENEJ REPY
Recept na 4,5 litra vína
1 kg červenej repy (cvikly)
1 kg cukru
3,5 litra vody
2 malé citróny bez kôry
3 - 5 kusov škorice
7 klinčekov
pol šálky horúcej vody
živná soľ, kvasinky
POSTUP
1, Repu umyte, okrájajte kôru a najemno nastrúhajte.
2, Pripravte si zákvas z čistej kultúry kvasiniek podľa návodu na obale.
3, V čistom hrnci priveďte k varu 3,5 litra vody.
4, Do hrnca s vriacou vodou pridajte nastrúhanú repu a nechajte variť.
5, Keď repa zmäkne, vypnite ohrev a nechajte voľne vychladnúť.
6, Sceďte cez jemnú hustú tkaninu do čistej nádoby.
7, K scedenej šťave pridajte cukor a miešajte drevenou alebo plastovou vareškou, kým sa úplne rozpustí.
8, Pridajte šťavu z citrónov, živnú soľ a pripravený zákvas (vzklíčené kvasinky), škoricu a klinčeky.
9, Kvasná nádoba musí byť vzduchotesne uzavretá a uložená na tmavom mieste približne 15 dní, aby mohlo prebiehať kvasenie. Po 4 - 5 dňoch nádobu otvorte, premiešajte obsah drevenou či plastovou vareškou a znovu uzavrite až kým kvasenie neustane.
10, Po skončení kvasného procesu obsah nádoby stočte do čistých fliaš cez jemnú tkaninu tak, aby sa odfiltrovali všetky pevné zbytky.