Mrkva - recepty z knihy (rok 2007)
MRKVOVÉ VÍNO
Umyté, očistené a zdravé mladé korene mrkvy a na kolieska nakrájané citróny a pomaranče aj s kôrou, bez jadier, zalejte 5 litrami vriacej vody a nechajte odstáť 12 hodín. Po upynutí tejto doby vodu zlejte do kvasnej nádoby a zvyšnú zmes rozmixujte a vylisujte. Pridajte v zbytku vody rozpustený cukor, živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Po skončení kvasenia stočte do čistej nádoby a keď sa víno vyčistí, naplňte do fliaš. Nechajte dozrieť v tmavej, chladnej miestnosti.
Recepty (predpisy)
Recept na 7 litrov vína
2,5 kg koreňov mrkvy
6 litrov vody
1,5 kg cukru
1 citrón
2 veľké pomaranče
živná soľ, kvasinky