Černice - recepty z knihy (rok 2013)
Recepty (predpisy)
ČERNICOVÉ VÍNO
POSTUP
01, Popučte černice v plastovej nádobe. Zalejte drť 1/4 litrom prevarenej vody vychladnutej na izbovú teplotu a riadne premiešajte.
02, Tento krok je voliteľný: rozdrvte tabletu disiričitanu draselného, ktorý ničí baktérie a nežiaduce divoké kvasinky, rozpusťte ju v teplej vode a primiešajte do zmesi.
03, Nechajte zmes pár hodín stáť. Ak trošku obelie, nie je to na závadu.
04, V 1,7 litri vody varte 1 minútu 330 g cukru a potom nechajte roztok vychladnúť na izbovú teplotu. Tým získate cukrový roztok.
05, Pripravte si kvasinky podľa návodu na obale.
06, Zmiešajte cukrový sirup s černicovou zmesou. Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky a zakryte nádobu čistou tkaninou.
07, Uložte na teplom mieste 7 dní.
08, Sceďte zmes cez jemnú tkaninu do kvasnej nádoby tak, aby sa zbavila zbytkov dužiny (tieto zbytky sú ideálne do kompostu).
09, V 0,5 litri vody rozpusťte ďalších 330 mg cukru a nechajte vychladnúť. Keď roztok vychladne na izbovú teplotu, pridajte ho do kvasnej nádoby.
10, Nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte 10 dní kvasiť.
11, Stočte víno do čistej kvasnej nádoby.
12, V zvyšnej vode rozvarte zbytok cukru a nechajte vychladnúť. Roztok prilejte do kvasnej nádoby a uzavrite kvasným uzáverom. Nádobu umiestnite na teplom mieste až kým kvasný proces neskončí.
13, Keď kvasenie skončí, stočte víno do ďalšej čistej nádoby tak, aby sa doňho nepreniesol usadený kal.
14, Stočte víno do čistých fliaš a skladujte na chladnom tmavom mieste.
Recept na 6 litrov vína
2 kg čerstvých černíc
3,9 litra vody
1 kg cukru
1 tableta disiričitanu draselného (nepovinné)
živná soľ, kvasinky
Černicové víno má plné telo a starnutím naberá na kvalite. Obecný názor je, že by sa malo začať piť až po troch rokoch.
ČERNICOVO - BAZOVÉ VÍNO
Recept na 5 litrov vína
1 kg černíc bez stopiek
1 kg bazových bobulí bez stopiek
3 litre vriacej vody
1,3 kg cukru
1/2 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
1 čajová lyžička pektinázy (enzým)
2 tableta disiričitanu draselného
živná soľ, kvasinky
POSTUP
1, Odstráňte z ovocia stopky a listy a dôkladne ho opláchnite.
2, Popučte bazové bobule a černice v čistej plastovej nádobe (najlepšie drvičom na zemiaky), zalejte drť vriacou vodou a poriadne premiešajte.
3, Nechajte vychladnúť na teplotu okolo 21°C, potom pridajte 1 rozdrvenú tabletu disiričitanu draselného a poriadne zmes zamiešajte.
4, Pridajte do zmesi kyselinu citrónovú a pektinázu (enzým) a nechajte 1 deň stáť.
5, Pridajte vzklíčené kvasinky (podľa návodu na obale) a nádobu prikryte. Nechajte kvasiť 4 - 5 dní a pravidelne miešajte. (Doporučujem nádobu uzavrieť kvasným uzáverom a zaťažiť nepravým vekom).
6, Sceďte zmes cez jemnú tkaninu do kvasnej nádoby, pridajte cukor a miešajte kým sa úplne rozpustí. Nádobu uzavrite kvasným uzáverom.
7, Nechajte kvasiť na teplom mieste (20 - 22 °C).
8, Keď prestanú unikať bulinky CO2 cez kvasný uzáver, pridajte druhú rozdrvenú tabletu disiričitanu draselného, stočte víno do kvasnej nádoby a uzavrite ju kvasným uzáverom.
9, Po 6 týždňoch by malo byť víno číre a pripravené na stáčanie do fliaš.
Plody zbierajte za slnečných dní, keď budú plné prírodného cukru a pred použitím odstráňte stopky a listy. Víno je výraznej, plnej chuti. Malo by sa konzumovať až po 1 roku.