Černice - recepty z knihy (rok 2003)
Recepty (predpisy)
ČERNICOVÉ DEZERTNÉ VÍNO
Recept na 1 liter vína:
800 ml černicovej šťavy
2 g kyseliny citrónovej
0,16 g živnej soli, kvasinky
250 g cukru
prisladenie: 100 g cukru
Černice popučíme a zmes zahrejeme na teplotu 60°C. Pridáme kyselinu citrónovú, živnú soľ a cukor. Do vychladnutia mušt miešame, aby sa všetok cukor rozpustil. Prelejeme do kvasnej nádoby a pridáme vzklíčené kvasinky. Necháme nakvasiť až do skončenia búrlivého kvasenia (4 - 6 dní). Zmes vylisujeme a necháme vykvasiť (celková doba kvasenia trvá približne 10 dní). Po skončení kvasenia víno stočíme, dosladíme cukrom a necháme dokvasiť opäť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Po stočení a odležaní, keď sa kal usadí na dne, plníme do fliaš.
Recept na 5 litrov vína:
3000 g černíc
5 g kyseliny citrónovej
0,8 g živnej soli, kvasinky
2000 ml vody
cukrový roztok: 1500 g cukru + 1000 ml vody
ČERNICOVÉ VÍNO