Borievka - recepty z knihy (2003)
Recept na 1 liter vína:
100 g sušených borievok
700 ml vody
0,15 g živnej soli
cukrový roztok: 200 g cukru + 200 ml vody +
+ 2 g kyseliny citrónovej
BORIEVKOVÉ (JALOVCOVÉ) VÍNO  1
Borievky krátko povaríme vo vode, scedíme a v horkom výluhu rozpustíme živnú soľ. Po vychladnutí pridáme hrozienkový zákvas, uzavrieme a necháme stáť 1 deň. Na druhý deň pridáme polovicu roztoku cukru a kyseliny citrónovej vo vode a približne za 4 dni zbytok. Vždy uzavrieme kvasným uzáverom. Po skončení kvasenia víno stočíme, necháme niekoľko dní odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš.
Všeobecný postup
Zákvas pripravíme rovnako ako v prvom prípade. Rovnako pomery a príprava sú rovnaké, vynecháva sa scedenie, takže bobule ponecháme v kvasnej nádobe po celý čas kvasenia. Toto víno nie je vhodné stáčať do fliaš skôr ako je úplne vykvasené. Hotové je veľmi aromatické.
BORIEVKOVÉ (JALOVCOVÉ) VÍNO  2
POMOCNÝ ZÁKVAS :  Polievkovú lyžicu hrozienok pokrájame na drobné kúsky, zalejeme 100 ml horúcej vody a po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky. Zákvas ponecháme stáť vo fľaši uzavretej vatou asi 1 - 2 dni.
(Môj komentár: zákvas pripravte radšej podľa postupu, ktorý je na zadnom obale kvasiniek. Ak nie je uvedený, pozri kapitolu Rozmnoženie kvasiniek)
Recepty (predpisy)
Recepty z knihy
Borievka
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke