Žihľava - recept z knihy (2013)
Recepty (predpisy)
VÍNO ZO ŽIHĽAVY
Recept na 5,5 litra vína
2 litre žihľavy
4,5 litra vody
1,7 kg cukru (pre sladké víno)
2 citróny
10 g roztlčeného zázvoru
živná soľ, kvasinky
POSTUP
1, Žihľavu pred spracovaním prepláchnite studenou vodou a vysušte.
2, Do hrnca pridajte vodu, roztlčený zázvor, citrónovú kôru a varte na miernom ohni 50 minút (stačí 30 minút variť a 15 minút nechať luhovať).
3, Stočte do kvasnej nádoby, pridajte cukor a miešajte kým sa rozpustí.
4, Keď zmes vychladne, pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
5, Uzavrite nádobu kvasným uzáverom a nechajte vykvasiť.
6, Stočte víno do čistej nádoby a keď sa vyčistí, naplňte do fliaš.