Oskoruša - recepty z knihy (rok 2003)
Recepty (predpisy)
OSKORUŠOVÉ VÍNO
Recept na 1 liter vína:
330 g oskoruší
430 ml vody
1,1 g kyseliny citrónovej
0,17 g živnej soli, kvasinky
50 g cukru
cukrový roztok: 260 g cukru + 220 ml vody
Umyté oskoruše podrvíme, sparíme vriacou vodou, prípadne veľmi krátko povaríme. Vmiešame kyselinu citrónovú, živnú soľ, cukor a po vychladnutí kvasinky. Zmes ponecháme 1 - 2 dni zakvasiť v uzavretej nádobe a potom vylisujeme. Do muštu vlejeme roztok cukru vo vode, zamiešame a necháme vykvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom. Pretože sa víno rýchlo čistí, môžeme ho stáčať po dokvasení ihneď do fliaš.
Poznámka: ak chceme pripraviť víno z oskoruší, musíme použiť len prezreté, tvrdé, namrznuté plody ihneď po otrhaní (skladovaním mäknú).
Jarabina
Ďalšie postupy sú rovnaké ako u jarabiny:
Recepty z knihy
Oskoruša
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke