Melóny - recepty z knihy (rok 2003)
Recepty (predpisy)
MELÓNOVÉ VÍNO
Recept na 1 liter vína:
440 g dužiny zrelých sladkých melónov
0,18 g živnej soli, kvasinky
2,2 g kyseliny citrónovej
385 g cukru
550 ml vody
Dužinu zbavíme jadierok a pokrájame ju. Pridáme živnú soľ, kyselinu citrónovú, zalejeme roztokom cukru vo vode a veľmi krátko povaríme. Po vychladnutí prelejeme zmes do kvasnej nádoby, pridáme vzklíčené kvasinky a nádobu uzavrieme kvasným uzáverom. Po skončení búrlivého kvasenia doplníme vodou až po hrdlo. Pri pomalom čistení sa mušt pri stáčaní prefiltruje pomocou rozdrveného aktívneho uhlia. Doporučuje sa víno čo najskôr skonzumovať. Skladujeme v chlade a tme.