Hrachové struky - recept z knihy (2013)
Recepty (predpisy)
VÍNO Z HRACHOVÝCH STRUKOV
Recept na 5,5 litra vína
0,9 kg hrachových strukov
4,5 litra vody
1 kg cukru
0,4 kg nasekaných hrozienok
2 pomaranče
1,5 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
300 ml čerstvého čierneho čaju
pár kvapiek pektinázy
živná soľ, kvasinky
POSTUP
1, Hrachové struky poriadne opláchneme studenou vodou a potom ich pokrájame na malé kúsky. Zalejte ich vodou tak, aby boli celkom ponorené a varte na miernom ohni pod pokrievkou 20 minút.
2, Do kvasnej nádoby vložte nasekané hrozienka a zalejte ich horúcim vývarom z hrachových strukov scedených cez jemnú tkaninu. Zo zbytkov vylisujte čo najviac šťavy.
3, Do 4,5 litra horúcej vody pridajte cukor a miešajte, až kým sa rozpustí.
4, Vmiešajte do zmesi kyselinu citrónovú a čierny čaj, uzavrite nádobu a nechajte zmes vychladnúť na izbovú teplotu.
5, Do zmesi pridajte šťavu z pomarančov a premiešajte. Potom pridajte pár kvapiek pektinázy, živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte vykvasiť.
6, Stočte víno tak, aby kal ostal na dne. Keď sa vyčistí, naplňte ho do fliaš. Skladujte v chlade a tme.