Dubové listy - recept z knihy (2013)
Recepty (predpisy)
VÍNO Z DUBOVÝCH LISTOV
Recept na 5 litrov vína
4,5 litra dubových listov
4,5 litra vody
1 kg cukru
šťava a kôra z 3 pomarančov
1 čajová lyžička pektinázy
živná soľ, kvasinky
POSTUP
1, Vložte dubové listy do nádoby a zalejte vriacou vodou. Nechajte cez noc stáť.
2, Sceďte šťavu a varte ju 20 minút.
3, Pridajte cukor, pomarančovú štavu a nastrúhanú kôru. Miešajte, až kým sa cukor úplne rozpustí.
4, Keď sa zmes ochladí na 36°C, pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte vykvasiť.
5, Po skončení kvasného procesu stočte víno do demižónu a pridajte pektinázu (enzým), ktorá odstráni zákal. Nechajte 24 hodín stáť, potom ho cez jemnú tkaninu stáčajte do čistých fliaš. Nechajte zrieť v chlade a tme.