Cuketa - recepty z knihy (2013)
Recepty (predpisy)
CUKETOVÉ VÍNO
Recept na 5,5 litra vína
6 - 8 cukiet
4,5 litra vody
0,9 kg cukru
šťava z 2 citrónov
šťava z 1 pomaranča
170 g nasekaných hrozienok
28 g zázvoru
živná soľ, kvasinky
POSTUP
1, Popučte cukety vrátane kôry a semienok, pridajte hrozienka a zázvor.
2, Zmes zalejte 4,5 litrom vriacej vody a premiešajte. Keď zmes vychladne, pridajte pomarančovú a citrónovú šťavu, živnú soľ a vzklíčené kvasinky.
3, Nechajte zmes 4 dni kvasiť v nádobe uzavretej kvasným uzáverom a 2x denne zatlačte vynorenú časť drti pod hladinu. (Poznámka: lepšie je zaťažiť zmes nepravým vekom). Potom šťavu sceďte a zvyšok vylisujte tak, aby ste získali čo najviac tekutiny.
4, Zmiešajte zmes s cukrom, až kým sa úplne rozpustí a znovu nádobu uzavrite kvasným uzáverom. Nechajte kvasiť, kým neprestanú cez kvasný uzáver unikať bublinky.
5, Stočte víno do čistých fliaš a skladujte na chladnom, tmavom mieste.