Žito - recepty z knihy (rok 2007)
Recepty (predpisy)
VÍNO ZO ŽITA
Čisté a zdravé žitné zrná rýchlo opláchneme tečúcou vodou, nasypeme ich do kvasnej nádoby. Zalejeme 1 litrom studenej prevarenej vody, v ktorej sme rozpustili kyselinu citrónovú. Nádobu vzduchotesne uzavrieme a necháme 5 hodín odležať. Po tejto dobe zalejeme zrná studeným cukrovým roztokom zo zbytku vody a cukru. Pridáme kvasinky, živnú soľ a necháme kvasiť. Po skončení kvasenia víno stočíme a keď sa vyčistí plníme do fliaš. Víno musí aspoň 1 rok zrieť na chladnom, tmavom mieste.
Recept na 12 litrov vína
2 kg žitného zrna
11 litrov vody
3 kg cukru
50 g kyseliny citrónovej
živná soľ, kvasinky