Žito - recepty z knihy (2003)
Recept na 1 liter vína:
240 g žita
240 ml vody
7,3 g kyseliny citrónovej
0,19 g živnej soli, kvasinky
cukrový roztok: 240 g cukru + 610 ml vody
Všeobecný postup
VÍNO ZO ŽITA  1
Žito dobre opláchneme, odstránime nečistoty (prípadne necháme naklíčiť), zalejeme vriacou vodou s rozpustenou kyselinou citrónovou a ponecháme 1 deň odstáť v kvasnej nádobe. Na druhý deň pridáme vychladnutý roztok cukru vo vode a vmiešame vzklíčené kvasinky a živnú soľ. V kvasnej nádobe býva kvasenie ukončené za 2 - 3 týždne. Po stočení necháme odstáť a pri plnení do fliaš prefiltrujeme. Skladujeme v chlade a tme.
NAKLÍČENIE :  Umyté, ešte vlhké žito rozprestrieme na plech do vrstvy asi 1 cm a ponecháme najlepšie v uzavretej, mierne vyhriatej rúre zapariť. Pravidelne ho kropíme vodou a opatrne premiešavame. Keď začnú zrná klíčiť, len mierne ich kropíme vodou a miešame len občas, aby sa obilie nespálilo a preto dávame radšej na plech viac vody.  
Recepty (predpisy)
Recept na 1 liter vína:
170 g žita
680 ml vody
4,2 g kyseliny citrónovej
0,14 g živnej soli, kvasinky
cukrový roztok: 250 g cukru + 170 ml vody
VÍNO ZO ŽITA  2
Žito niekoľkokrát opláchneme, odstránime nečistoty (prípadne môžeme nechať naklíčiť), zalejeme vodou a necháme stáť v uzavretej nádobe 1 deň. Na druhý deň zmes povaríme 1 hodinu na miernom ohni a po vychladnutí precedíme cez plachetku (voľne, netlačiť!) do kvasnej nádoby. Za miešania pridáme vzklíčené kvasinky, živnú soľ, kyselinu citrónovú a postupne pridávame vychladnutý roztok cukru vo vode. Po dokvasení stočíme a po odlažaní a klesnutí kalu na dno, plníme do fliaš.
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke