Púpava - recepty z knihy (rok 2013)
PÚPAVOVÉ VÍNO
Recepty (predpisy)
Recepty na 5 litrov vína
3,5 litra okvetných lístkov púpavy
4 litre vody
450 g nasekaných hrozienok
300 ml silného čierneho čaju
5 ml kyseliny citrónovej
2 pomaranče
živná soľ, kvasinky
SUCHÉ VÍNO: 680 g cukru
POLOSLADKÉ VÍNO: 1 kg cukru
SLADKÉ VÍNO: 1,1 kg cukru + 1 liter kvetov
POSTUP
1,  Púpavové kvety, hrozienka, čaj a kyselinu citrónovú dajte do kvasnej nádoby a zalejte 4 litrami vriacej vody. Zmes miešajte kým sa cukor úplne rozpustí. Nádobu zakryte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu (18°C).
2,  Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Pridajte pomarančovú šťavu a nakrájanú kôru a zmes poriadne zamiešajte. Uložte na teplom mieste a nechajte 6 dní kvasiť.
3, Pozbierajte tuhé časti (alebo sceďte do čistej nádoby) a drť poriadne vylisujte. Nádobu znova uzavrite kvasným uzáverom a nechajte kvasiť.
4,  Po skončení kvasenia víno stočte do čistej nádoby a keď sa vyčistí, môžete stáčať do fliaš. Uskladnite v tmavej chladnej miestnosti.
Nechajte víno zrieť čo najdlhšie. S pribúdajúcim vekom získava na kvalite.
Vinecko.6f.sk
Vitajte na stránke