Púpava - recepty z knihy (rok 2007)
PÚPAVOVÉ VÍNO
Čerstvo natrhané kvety najlepšie bez stopiek, rozložte večer v tenkej vrstve na fóliu tak, aby sa kvety zbavili všetkého hmyzu a tiež aby ľahko zvädli. Ráno kvety ešte raz dôkladne preberte. Kvety, ktoré sú špinavé, zoschnuté a nahnité vyhoďte. Ešte raz poriadne vyklepajte od hmyzu. Potom odmerajte kvety pomocou litrovej sklenice, poriadne ich natlačte. Kvety vložte do kvasnej nádoby. Citróny dôkladne opláchnite, nakrájajte na kolieska aj s kôrou (bez kôstiek) a pridajte ku kvetom. Prevarte vodu (5l) a za horúca zalejte kvety a citróny. Tekutinu nechajte odstáť 3 dni na teplom mieste. Po uplynutí tejto doby vodu zlejte a z kvetov a citrónov vylisujte čo najviac šťavy. Oba podiely šťavy spojte a preceďte cez plátno, aby bola tekutina čo najviac priehľadná. Uvarte sirup z cukru a zvyšnej vody a po vychladnutí pridajte k šťave. Pridajte živnú soľ a vzklíčené kvasinky. Po skončení kvasenia víno stočte do čistej nádoby a keď sa vyčistí, naplňte do fliaš. Uložte na chladnom a tmavom mieste. Víno má sladkú a nahorklú chuť, zlatobielu farbu a príjemnú vôňu. Má krátku trvanlivosť: 2 - 3 roky.
Recepty (predpisy)
Recept na 9 litrov vína
2,5 litra púpavových kvetov (obsahovo)
7,5 litra vody
3 kg cukru
3 citróny
živná soľ, kvasinky